Geothermische warmtepompen zijn een specifiek type warmtepompsysteem dat een constante temperatuur van de aarde inzet voor het duurzaam verwarmen en koelen van ruimtes en voor sanitair warm water. Deze warmtepomp gebruikt geothermie, ook wel aardwarmte genoemd. Dit is een hernieuwbare, duurzame bron om efficiënt en milieuvriendelijk te voorzien in uw hedendaagse comfort.
Een warmtepomp verwarmt zowel het verwarmingswater van de radiatoren en de vloerverwarming als het sanitair water. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een warmtepomp:
1. Energie besparen
Omdat een warmtepomp gebruikmaakt van gratis warmte uit de bodem, haalt ze met een beperkte hoeveelheid stroom een zeer hoog rendement. Dit kan oplopen tot meer dan 600 %, een pak meer dus dan een hoogrendementsketel. Uw gas- of stookolieverbruik daalt bovendien sterk of wordt tot 0 gereduceerd. U zal evenwel iets meer elektriciteit verbruiken, maar door uw warmtepomp aan te sturen met zelf opgewekte stroom via zonnepanelen, verwarmt en koelt u quasi kosteloos.
2. Milieuvriendelijk
Geothermische energie stoot geen schadelijke gassen uit. Minder CO2-uitstoot is uiteraard heel milieuvriendelijk. De warmtepomp heeft weinig elektriciteit nodig om veel warmte te produceren. Werkt uw warmtepomp op groene stroom? Dan is de CO2-uitstoot ervan zelfs nihil.
3. Constante verwarming
Een warmtepomp in combinatie met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming genereert dag en nacht een gelijkmatige temperatuur in huis. Dit in tegenstelling tot traditionele radiatoren waarbij de temperatuur meer fluctueert.
4. Ook koelen is mogelijk
Een warmtepomp kan uw huis ook koelen. Via passieve koeling geeft u de warme lucht die tijdens de zomer in uw woning circuleert opnieuw af aan de aarde.
5. Fossielvrij verwarmen
Gas en stookolie worden schaarser en duurder. Met een warmtepomp verwarmt u zonder fossiele brandstoffen. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit. Gebruikt u groene stroom via een PV-installatie? Dan verwarmt en koelt u zelfs energieneutraal.
6. Veilig alternatief
Een warmtepomp is veiliger dan een systeem op gas of stookolie omdat het systeem niet met vlammen werkt.
7. Waardeverhoging van uw woning
Een warmtepomp levert een beter energielabel op uw energieprestatiecertificaat. Zo is de geothermische warmtepomp koploper om uw E-peil te verlagen met gemiddeld 20 punten.
8. Premie mogelijk
In België komt u door het plaatsen van een warmtepomp mogelijk in aanmerking voor een premie. Daardoor wordt de nodige investering een stuk voordeliger. Deze premie ligt bij geothermische warmtepomp een stuk hoger dan bij andere warmtepompsystemen.
9. Laag E-peil
Door het plaatsen van een warmtepomp behaalt u gemakkelijk een laag E-peil. Daardoor geniet u mogelijk van een korting op of kwijtschelding van uw onroerende voorheffing.
Elk systeem heeft voor- en nadelen. Dit zijn enkele aandachtspunten van een warmtepomp, al is het belangrijk om te weten dat voor alles een goede oplossing bestaat.
1. De investering
Een warmtepomp vraagt een forse investering. Hou evenwel rekening met premies en de mogelijke besparing op uw onroerende voorheffing. Combineert u uw geothermische warmtepomp met PV-panelen? Dan verdient u deze investering gegarandeerd terug.
2. De terugverdientijd
De terugverdientijd is onder andere afhankelijk van de grootte van het gebouw, de kostprijs van het systeem en de isolatieprestaties van de woning. Ook de evolutie van de energieprijzen heeft een grote invloed. Het toekomstige capaciteitstarief speelt in dat geval wel in het voordeel van de warmtepomp. Hierover geven we u graag meer advies.
In tegenstelling tot lucht- of waterbronnen die afhankelijk zijn van fluctuerende temperaturen, haalt een geothermische warmtepomp warmte uit de grond via een netwerk van begraven leidingen, ook wel grondwarmtewisselaars genoemd. Deze leidingen bevinden zich op een diepte waar de temperatuur constant is.
In de winter werkt de geothermische warmtepomp door warmte uit de grond te halen en deze via een warmtewisselaar naar het gebouw te transporteren voor verwarming. In de zomer werkt het systeem in omgekeerde richting. Dan wordt warmte uit het gebouw onttrokken en teruggevoerd naar de aarde, waardoor het gebouw afkoelt.
Tegenwoordig produceren tal van bedrijven geothermische warmtepompen. Bij Geothermie Michiels werken we uitsluitend met . De reden is heel eenvoudig: het waren de eerste warmtepompen op de markt en ze worden jaar na jaar geoptimaliseerd. Hoe komt dat? De winters duren er veel langer en de temperatuur duikt al snel 30° onder het vriespunt. Door deze weersomstandigheden zijn Scandinavische warmtepompen tot het uiterste getest en is hun rendement het hoogste van allemaal
Meer weten over Geothermie Michiels? Leer onze aanpak of ons bedrijf beter kennen.
Samen bouwen aan een duurzame toekomst?
Warmtepompen.
Efficiënt verwarmen en koelen.



