Geothermische boringen zijn essentieel in de transitie naar duurzame energiebronnen. Deze innovatieve technologie gebruikt natuurlijke, continue warmte die diep onder het aardoppervlak wordt geproduceerd en levert schone, hernieuwbare energie voor verschillende toepassingen.

Wij zetten met plezier alle voordelen van geothermie voor u op een rij:

1. Geen architecturale beperkingen

Geothermische boringen implementeert u naadloos in uw renovatieproject of nieuwbouwwoning. De esthetische voordelen hierbij zijn onmiddellijk zichtbaar. Zo is er geen buitenunit meer nodig aan uw buitengevel of in uw tuin. Daarnaast is het niet langer noodzakelijk om een afvoer van verbrandingsgassen te voorzien op uw dak.

2. Geen geluidshinder voor u of uw buren

Traditionele buitenunits zijn voorzien van een ventilator die geluidshinder kan opleveren voor u of voor uw buren. Bij geothermische installaties wordt geen buitenunit geïnstalleerd. Zo bent u meteen ook van de geluidshinder van buitenunits verlost.

3. Kosteneffectief verwarmen

Eerlijk: geothermie is in aankoop duurder dan een traditionele verwarmingsinstallatie. Hoezo is dit dan een voordeel? Jazeker, want de investering in geothermische energie verdient u snel terug. Klassieke energiebronnen worden namelijk steeds schaarser en bijgevolg duurder. Aardwarmte daarentegen is gratis. De kostprijs van uw energieverbruik kent zo nooit prijsfluctuaties. Doordat uw huis bovendien een nagenoeg constante temperatuur aanhoudt, heeft u ’s zomers geen energieverslindende airco en ’s winters geen klassieke verwarming nodig. En u hoeft ze doorheen het jaar dus ook niet te onderhouden.

4. Milieuvriendelijk

Geothermie is natuurlijke aardwarmte. Die stoot geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit. Daarnaast hebben geothermische warmtepompen een hoog rendement en dalen ook uw stookkosten. U draagt zelfs bij tot een groenere leefwereld. Een win-win, dus.

5. Waardestijging van uw woning.

Een woning voorzien van geothermie is statistisch bewezen meer waard dan een huis met een klassieke verwarmingsinstallatie. U maakt namelijk gratis gebruik van aardwarmte en garanderen een lange levensduur. Doordat het installeren van een geothermische warmtepomp efficiënter is dan het installeren van zonnepanelen laat u het E-peil van uw woning op een snelle manier dalen.

6. Constante temperatuur in uw woning

Aardwarmte behoudt een constante temperatuur het hele jaar door. Daardoor zijn temperatuurschommelingen uitgesloten in elk seizoen. Naast verwarmen in de winter is geothermie ook handig voor verkoeling in de zomer. Want warmtepompen werken in 2 richtingen.

7. Onderhoudsgemak

Ook op het vlak van onderhoud biedt geothermie tal van voordelen. Zo is het niet langer noodzakelijk om (twee)jaarlijks een onderhoud op uw installatie uit te voeren. Al is het wel aangewezen om tijdig de instellingen van uw installatie te laten controleren door onze partners.

8. Innovatief

Met geothermische boringen stoomt u zichzelf en de volgende generatie klaar voor morgen. Samen werken we aan een duurzame toekomst.

Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een milieuvriendelijk en onuitputtelijk alternatief voor gekende, traditionele verwarmingssystemen. Geothermische energiesystemen winnen energie uit de aarde om uw woning te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

Geothermische boringen uitvoeren

  • Door verschillende geothermische verticaalboringen plaatsen we bodemlussen, ook wel aardsondes, in de ondergrond.
  • Deze aardsondes worden vervolgens horizontaal met elkaar verbonden in een gesloten circuit. Dit gebeurt met collectoren of het Tichelmann-systeem.
  • Binnen deze lussen circuleert continu een mengsel van water en een antivriesproduct.
  • Tijdens deze circulatie onttrekt de warmtepompinstallatie energie uit de lus en stuurt die via een compressor door de woning. Hierdoor kan u in de winter uw woning verwarmen aan een constante temperatuur, zonder gebruik te moeten maken van fossiele brandstoffen.
  • Tijdens de zomer kan u deze installatie in de omgekeerde richting gebruiken. Via passieve koeling geeft u de warme lucht die tijdens de zomer in uw woning circuleert opnieuw af aan de aarde.

Hoe diep gaan geothermische boringen?

We voeren geothermische boringen in België uit vanaf 50 tot wel 150 meter diep in onze aardkorst. De diepte van de boringen is sterk afhankelijk van de bodemclassificatie van de ondergrond.

Hoeveel geothermische boringen heb ik nodig?

Op deze vraag bestaat geen standaard antwoord. Elk project hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals welk type warmtepomp wordt geïnstalleerd of hoeveel bewoners de woning telt.

Geothermie Michiels voert verticaalboringen uit voor zowel particulieren als professionelen.

Geothermie voor particulieren

  • bij nieuwbouw of renovatie
  • voor het verwarmen en koelen van uw woning
  • voor het verwarmen van een (buiten)zwembad

Geothermie voor professionelen

  • voor architecten of studiebureaus
  • voor landbouwbedrijven die hun serres ecologisch willen verwarmen
  • voor scholen, kantoren, bedrijven, overheids- en/of zorginstellingen

Als geothermisch boorbedrijf in België zijn wij naast erkend bedrijf voor verticaalboringen ook gespecialiseerd installateur van warmtepompen en van vloerverwarming. ⁠Door onze jarenlange ervaring in algemene (huis)technieken plaatsen wij zelf ook kwalitatieve warmtepompen en vloerverwarming. Zo bieden we geothermische totaalconcepten op maat en geniet u als klant van ondersteuning over de hele lijn.

Contacteer Geothermie Michiels voor meer info.

Op basis van uw gewenste energiebehoeften bepalen wij het aantal vereiste boorputten om aan uw noden te voldoen.

Elk project is verschillend, daarom stellen we graag een offerte op maat  voor u op.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst?

Vraag een vrijblijvende offerte voor geothermische boringen aan.

Gratis energiewinning uit onze aarde.

opmerkelijk

De voordelen van geothermie ten opzichte van traditionele energiebronnen

Aardwarmte is hernieuwbaar en onuitputtelijk, wat ze een betrouwbare en duurzame energiebron maakt, ook op de lange termijn. Bovendien produceert geothermie geen schadelijke emissies of afvalstoffen, waardoor ze een milieuvriendelijke energiebron is die bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het tegengaan van de klimaatverandering.